Colostrum cu probiotice

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Dacă te pregătești să devii mămică, atunci cu siguranță ai auzit deja de colostrum cu probiotice, acel lapte plin de nutrienți, numit de multe ori de medici ”aur curat”. Sânii unei mame secretă în primele ore de după naștere un altfel de lapte, mai gros, semi-transparent și cu o culoare gălbuie. Multe mămici se sperie și cred că e ceva în neregulă cu laptele lor, când de fapt acest chiar lichid secretat, colostrum cu probiotice, reprezintă prima cărămidă pusă temelia unui copil sănătos.

Ce conține colostrul?

Colostrumul este un adevărat aliat al mămicilor și al bebelușilor împotriva infecțiilor și a altor afecțiuni care pot să apară în primele luni de viață. Colostrumul este plin de celule imunitare și anticorpi (IgA, IgG și IgM) care ajută la susținerea și dezvoltarea sistemului imunitar. În perioada celor 9 luni, bebelușul beneficiază doar de anticorpii IgG prin intermediul placentei. După naștere, ei primesc imunoglobulina A de la mamă, prin acest colostrum cu probiotice, iar anticorpii IgA protejează în mod special plămânii și intestinele bebelușului.

Un alt element important pe care îl regăsim în colostrum este lactoferina, o proteină ce ajută la fixarea mineralelor (colostrumul cu probiotice conține chiar și de 7 ori mai multă lactoferină decât laptele matur). Lactoferina reduce dezvoltarea celulelor anormale, stimulează sinteza globulelor roșii în măduva osoasă, reduce afecțiunile de la nivel digestiv, stabilizează masa osoasă, reduce acțiunea agenților nocivi și reduce dezvoltarea microorganismelor dăunătoare la nivel digestiv. Pe lângă lactoferină, colostrumul cu probiotice mai conține și lisozimă (o enzimă ce ajută la descompunerea bacteriilor patogene), lactoperoxidaza, polipeptide bogate în prolină (hormon ce împiedică sistemul imunitar să reacționeze excesiv la o agresiune externă). Colostrumul cu probiotice nu duce lipsă nici de peptide care asigură funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar (citokine, interleukine, chemokine, etc.), factori de creștere (factori insulin like, factori alfa și beta de transformare a creșterii, factori fibroblaste de creștere, factori epidermali de creștere, factori de stimulare a liniei granulocitare și macrofage, etc.). Anticorpii din colostrumul cu probiotice oferă o imunitate pasivă, în timp ce acești factori de creștere stimulează dezvoltarea intestinată (în primele luni de viață, sistemul digestiv al unui bebeluș nu este dezvoltat pe deplin). Nu în ultimul rând, colostrul este bogat în proteine și vitamine, interferon (o proteină antivirală) și leucocite vii.

Care sunt beneficiile colostrului?

Colostrumul cu probiotice este considerat de mulți drept o adevărată minune pe care corpul unei mamei o poate produce. În doar câțiva mililitri de lapte există o cantitate mare de vitamine și proteine care ajută la dezvoltarea celui mic și la adaptarea organismului său. Colostrumul cu probiotice conține aproximativ de 3 ori mai multe proteine decât laptele matur, are o cantitate mare de anticorpi, o cantitate mare de leucocite, vitamina A și K, minerale și carbohidrați. După cum poți observa, colostrumul este ca un fel de scut pe care mama i-l dă bebelușului pentru a se învăța să se apere împotriva factorilor externi.

Iată care sunt beneficiile colostrumului:

  1. Este plin de anticorpi

În primele luni de viață, organismul bebelușului nu are puterea să lupte împotriva infecțiilor sau a bacteriilor, însă, el primește un sprijin din partea mamei, prin intermediul laptelui matern, dar mai ales al colostrumului cu probiotice. Acești anticorpi protejează în mod special mucoasa intestinală a bebelușului, care în această perioadă nu este suficient dezvoltată. Colostrumul pe care îl primește cel mic în primele zile de viață este privit ca un vaccin 100% natural.

  1. Asigură funcționarea corespunzătoare a tractului gastrointestinal

După cum bine știi, în primele luni de viață, intestinele unui bebeluș sunt extrem de sensibile și pot fi perforate foarte ușor de tot felul de substanțe străine. Colostrumul cu probiotice primit de la mamă funcționează ca o protecție suplimentară pentru tractul gastrointestinal al celui mic. Există bebeluși care sunt sensibili la laptele matern și care îl refuză atunci când în alimentația mamei s-a regăsit un aliment neagreat de stomacul celui mic și există bebeluși care nu au nicio problemă. De cele mai multe ori, bebelușii care nu sunt sensibili la laptele matern sunt cei care în primele zile de după naștere au primit acest colostrum cu probiotice.

  1. Este un laxativ natural

Bebelușii trebuie să se adapteze încă de la naștere într-un mediu nou, cu sunete noi, fețe noi și alte lucruri care îi sunt total necunoscute. În același timp, și organismul său trebuie să se adapteze la acest mediu, iar primul hop pe care bebelușul îl are de trecut în primele zile de viață se referă la prima materie fecală de după naștere, numită și meconiul. Colostrumul cu probiotice acționează ca un laxativ natural și îl ajută pe cel mic să elimine mult mai repede și mai ușor aceste materii fecale. În același timp, colostrul va determina scăderea posibilității ca bebelușul să facă icter după naștere iar vitamina K conținută în acesta îl va ajuta să evite orice sângerare care ar putea să apară.

  1. Protejează bebelușul împotriva infecțiilor și a bacteriilor

După cum spuneam, colostrumul cu probiotice este plin de anticorpii produși de organismul mamei care îl protejează pe cel mic împotriva a diferite bacterii sau infecții. Cel mai important rol pe care colostrumul cu probiotice îl joacă este în protecția împotriva infecției cu rotavirus sau Salmonella. Studiile realizate au arătat faptul că acest colostrum poate ajuta la prevenirea diareei asociate cu rotavirus, activitatea anticorpilor fiind detectată chiar și după 72 de ore de la administrare.

  1. Funcționează ca un antibiotic natural

Colostrumul are în componența sa cinci tipuri de imunoglobuline cu o acțiune specifică în organism. Spre exemplu, IgA regăsim în sânge, salivă sau lacrimi, IgG regăsim în sistemul limfatic și circulator, IgD și IgE au proprietăți antivirale, iar IgM are un efect antibiotic. Cu alte cuvinte, colostrumul conține o serie de stimulatoare care asigură funcționarea corespunzătoare a organismului. În același timp, polipeptida bogată în proteine ajută la producerea celulelor imunitare T care luptă cu virusurile și antigenii și la prevenirea apariției bolilor autoimune.

  1. Repară ADN-ul

Factorii de creștere pe care îi regăsim în colostrumul cu probiotice au rolul de a reface țesuturile, de a crește capacitatea organismului de a metaboliza nutrienții din alimente, de a echilibra nivelul de zahăr din sânge și nu în ultimul rând, de a reface ADN-ul și ARN-ul celular.

Cu ce poate fi înlocuit colostrumul cu probiotice?

Se întâmplă uneori ca mama să nu aibă acest colostru sau chiar să nu știe de importanța lui pentru bebelușul său și să îl arunce. Ar fi bine să nu trecem peste această etapă și să încercăm să înlocuim acest ”aur lichid” ori cu colostru bovin, ori cu diverse suplimente alimentare. Din ce în ce mai mulți medici vorbesc despre proprietățile colostrului bovin și de proprietățile pe care le are, asemănătoare cu cel uman. Colostrul bovin este o sursă importantă de imunoglobuline G, A și M (la fel ca și colostrumul uman), lactoferină, oligosaccharide și polipeptide bogate în prolină. Colostrumul bovin este bogat și în caseină, care ameliorează simptomele de colici la bebeluși, dar și în alpha lactalbumină care are proprietăți antivirale, antitumorale și antistres.

Colostrumul bovin poate fi administrat sub formă de suplimente alimentare și adulților, fiind un aliat puternic al sistemului imunitar. Colostrumul cu probiotice are un efect antiviral, antibacterian, antimicotic și antiparazitar, ajutând organismul să lupte mai bine împotriva infecțiilor și a bacteriilor, să refacă mai repede țesuturile organismului și să grăbească vindecare rănilor. După cum poți observa, colostrumul cu probiotice este un remediu care nu trebuie să îți lipsească din casă.

Pentru bebeluși se recomandă administrarea suplimentelor alimentare, colostrum cu probiotice, în primele luni de viață pentru că acestea dezvoltă sistemul imunitar, sistemul cardiovascular și muscular. Colostrumul cu probiotice este eficient mai ales în cazul bebelușilor născuți prematur care au un drum lung de parcurs până ajung la un stadiu normal de dezvoltare. Colostrumul cu probiotice este indicat în cazul bebelușilor pentru că protejează flora intestinală, reface mucoasa intestinală, reduce balonările, indigestiile și ameliorează durerile provocate de colici. Prin urmare, dacă și bebelușul tău se află în perioada în care colicii îi dau bătăi de cap și îi crează stări de agitație și plâns, ar fi bine să ai prin preajma suplimentele alimentare cu colostrum cu probiotice și să i le administrezi. Vei vedea că rezultatele nu vor întâzia să apară, iar cel mic își va recăpăta energia și buna dispoziție.

În concluzie, dacă te pregătești pentru venirea pe lume a primului tău bebeluș, ar fi bine să fii pregătită pentru orele de după naștere în care va trebui să profiți de oportunitate și să îți hrănești copilul cu acest colostrum cu probiotice. În acest fel, te vei asigura că anticorpii tăi au ajuns în organismul celui mic și vor ajuta la dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a acestuia. Nu uita, poți oricând să apelezi la suplimentele alimentare cu colostrum cu probiotice pentru a întări sistemul imunitar al celui mici sau chiar și al tău, dacă ai nevoie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *